kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczna zapiekanka makaronowa. Przygotowana z mięsem gotowanym z rosołu i fasolą konserwową. Polecam na obiad lub kolację.

Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą

 

  • 130 g ugotowanego makaronu
  • 1 mała ugotowana pierś z kurczaka ( u mnie z rosołu )
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szkl śmietany 30%
  • 2 surowe jajka
  • garść tartego sera
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tymianek do smaku
  • małe naczynie żaroodporne
  • masło

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą
Fasolę przekładamy na cedzak i odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Ugotowane mięso kroimy w kostkę.

Formę żaroodporną smarujemy masłem i wkładamy makaron, mięso, cebulę, fasolę, polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami, posypujemy serem i przyprawami.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut pod przykryciem i 10 minut bez przykrycia.
Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą
Na cedzak przekładamy fasolę i odsączamy.
Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą
Do wysmarowanej masłem formy wkładamy ugotowany makaron.
Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą
Wkładamy kolejne składniki i wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkami.
Zapiekanka makaronowa z mięsem i czerwoną fasolą
Na samym końcu zapiekankę posypujemy tartym serem.