Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym9
1. Makaron gotujemy al dante w osolonej wodzie. 2. Cebule i czosnek kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na plasterki. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojone pieczarki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy je przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Uduszone pieczarki przekładamy do miseczki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek. Mieszamy i dodajemy mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Mieszamy i smażymy aż mięso zmieni barwę na lekko szarą. 5. Do uduszonego mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy, bądź ketchup, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy z ognia. 6. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, układamy na niej ugotowany makaron, pieczarki i mięso. Wszystko dokładnie mieszamy, a górę posypujemy startym na dużych oczkach żółtym serem. 7. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 10-15 minut aż ser się rozpuści.