Sposób przygotowania:
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Na patelni podsmażamy mięso mielone, dodajemy do niego pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i pieprz. Smażemy też oczyszczone i pokrojone na duże kawałki pieczarki doprawione solą i pieprzem. Gotujemy makaron. Wszystko to mieszamy ze sobą i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidory pozbawiamy skórki, polewając je wcześniej wrzątkiem. kroimy na kawałki, wrzucamy do rondla i gotujemy, ścieramy na tarce jedną całą cebulę i wrzucamy do pomidorów, przez praskę wyciskamy trzy ząbki czosnku i również dodajemy, całość przyprawiamy obficie bazylią, solą i pieprzem ziołowym, dodajemy przecier pomidorowy do smaku ok jednej łyżki, i łyżkę śmietany. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę i mieszamy ją. Na tarce ścieramy ser i posypujemy danie. Wkładamy w naczyniu żaroodpornym do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy do rozpuszczenia sera.