Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa z porem i jabłkiem
Makaron ugotować al dente zgodnie z opisem na opakowaniu i odcedzić. Umytego pora pokroić w półksiężyce, a cebulę pokroić w kostkę. Obrane ze skórki jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojonego pora, przykryć i dusić ok. 5 min. Dodać cebulę i smażyć razem (bez przykrywki) kolejne 5 min. Dodać starte jabłko. Wymieszać i dodać przyprawy: suszone zielone chili jalapeno, pieprz ziołowy, pieprz cayenne oraz sól. Podsmażać jeszcze przez krótką chwilę. Następnie zawartość patelni przełożyć do dużej miski. Dodać starty lub zmiażdżony ząbek czosnku, łyżkę śmietany, 3 łyżki żółtego startego sera oraz ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do zapiekanek cienko posmarować olejem i przełożyć do niej wymieszane składniki.Wierzch posypać odłożoną wcześniej łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i zapiekać przez 12-14 minut.