Luka Li

Luka Li

Starszy Kucharz
[Przepisów: 22]

Zapiekanka makaronowa z porem i jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na szybki i smaczny obiad.

Zapiekanka makaronowa z porem i jabłkiem

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z porem i jabłkiem

 

  • 170 g makaronu (np. kolanka)
  • 1 średni por (biała część)
  • 1/2 średniej czerwonej cebuli
  • 1 średnie jabłko
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 1/3 łyżeczki soli + sól do gotowania makaronu
  • 1/4 łyżeczki zielonego chili jalapeno
  • 1/5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • olej do wysmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z porem i jabłkiem
Makaron ugotować al dente zgodnie z opisem na opakowaniu i odcedzić. Umytego pora pokroić w półksiężyce, a cebulę pokroić w kostkę. Obrane ze skórki jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojonego pora, przykryć i dusić ok. 5 min. Dodać cebulę i smażyć razem (bez przykrywki) kolejne 5 min. Dodać starte jabłko. Wymieszać i dodać przyprawy: suszone zielone chili jalapeno, pieprz ziołowy, pieprz cayenne oraz sól. Podsmażać jeszcze przez krótką chwilę. Następnie zawartość patelni przełożyć do dużej miski. Dodać starty lub zmiażdżony ząbek czosnku, łyżkę śmietany, 3 łyżki żółtego startego sera oraz ugotowany makaron. Wszystko dokładnie wymieszać. Formę do zapiekanek cienko posmarować olejem i przełożyć do niej wymieszane składniki.Wierzch posypać odłożoną wcześniej łyżką startego sera. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i zapiekać przez 12-14 minut.