Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i pieczarkami
Hartujemy makaron ugotowany według przepisu na opakowaniu. Naczynie smarujemy tłuszczem. Wykładamy do naczynia.
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na patelni. Dokładamy pieczarki i odparowujemy z nadmiaru wody. Wykładamy na makaron. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy masło (5 dag). Zasypujemy mąką (2 łyżki). Doprawiamy gałką i czosnkiem.
Zalewamy mlekiem i wodą. Gdy sos zacznie gęstnieć solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy zapiekankę. Szpinak smażymy na pozostałym maśle. Solimy i pieprzymy.
Przekładamy do naczynia z zapiekanką. Przykrywamy tartą mozarellą.
Pieczemy przez 30 minut w temp. ok. 180 stopni C.
Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na patelni. Dokładamy pieczarki i odparowujemy z nadmiaru wody. Wykładamy na makaron. W garnku (najlepiej z grubym dnem) rozpuszczamy masło (5 dag). Zasypujemy mąką (2 łyżki). Doprawiamy gałką i czosnkiem.
Zalewamy mlekiem i wodą. Gdy sos zacznie gęstnieć solimy i pieprzymy do smaku. Zalewamy zapiekankę. Szpinak smażymy na pozostałym maśle. Solimy i pieprzymy.
Przekładamy do naczynia z zapiekanką. Przykrywamy tartą mozarellą.
Pieczemy przez 30 minut w temp. ok. 180 stopni C.