Sposób przygotowania:
Zapiekanka makaronowo łososiowaETAP 1:
Makaron spaghetti gotuję w osolonej wodzie aldente i odcedzam. Makaron dzielę na dwie części. Do jednej części dodaję sos pomidorowy, ser starty. doprawiam solą, pieprzem.
ETAP 2:
Łososia kroję w kostkę, przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, przyprawę do ryb i odstawiam na 30 minut.
Szpinak przesmażam na patelni z czosnkiem, doprawiam solą, pieprzem. Łososia dodaję do drugiej części makaronu, wbijam jajka, dodaję śmietanę, koper, sól, pieprz. Mieszam dokładnie.
Formę okrągłą o średnicy 22 cm smaruję. Wykładam makaron pomidorowy, na to makaron łososiowy, układam plastry mozzarelli i pomidorki.
Piekę 45 minut temp 160 stopni góra dół. Jak zapiekanka zacznie się przypiekać za mocno przykrywam ją folią aluminiową.
ETAP 3:
Wykładam połowę makaronu rybnego, na niego szpinak i resztę makaronu z łososiem.
ETAP 4:
Na wierzchu układam plastry mozzarelli i połówki pomidorków. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół i zapiekam 40-45 minut.
Można torcik przykryć w trakcie folią aluminiową jak zacznie się spiekać.
mocsłodkości
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki