kama1132

kama1132

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 139]

Zapiekanka Makomiko

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego

Zapiekanka Makomiko

Składniki:

Zapiekanka Makomiko

 

  • pół kg mięsa mielonego
  • 30 gad makaronu
  • 2 łyżki oleju
  • cebula
  • suszona bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki przecieru pomidorowego
  • 3/4 szklanki śmietany 12 %
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Zapiekanka Makomiko
Makaron ugotować w dużej ilości wody na al dente. dokładnie odcedzić. na rozgrzanym oleju podsmażyć mięso z posiekana cebulą, posolić, doprawić pieprzem. wymieszać makaron z mięsem, przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, zalać przecierem pomidorowym połączonym ze śmietaną, i doprawionym solą, pieprzem, bazylią oraz zmiażdżonym czosnkiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać, aż wierzch się zarumieni. Podawać na gorąco.

Tagi:

mięso makaron