Sposób przygotowania:
Zapiekanka na cieście franc. z kurkami
Kwadratową formę smarujemy 1 łyżką oleju i wykładamy ją ciastem francuskim– wystające kawałki obcinamy nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i podpiekamy ok. 10 min w temp. 140° z włączonym termoobiegiem.
Boczek kroimy w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażamy wraz z cebulą na 1 łyżce oleju. Ubijamy 3 jajka ze szczyptą soli, dodajemy 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubijamy ponownie. Następnie dodajemy 1/2 gałki muszkatałowej i szczyptę chilli.
Na podpieczone ciasto wykładamy umyte, lekko rozdrobnione kurku, następnie na całej powierzchni ciasta układamy podsmażony boczek wraz z cebulą boczek, zalewamy masą jajeczną, wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Zapiekankę kroimy na 4 trójkąty i wykładamy na talerze.
Boczek kroimy w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażamy wraz z cebulą na 1 łyżce oleju. Ubijamy 3 jajka ze szczyptą soli, dodajemy 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubijamy ponownie. Następnie dodajemy 1/2 gałki muszkatałowej i szczyptę chilli.
Na podpieczone ciasto wykładamy umyte, lekko rozdrobnione kurku, następnie na całej powierzchni ciasta układamy podsmażony boczek wraz z cebulą boczek, zalewamy masą jajeczną, wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Zapiekankę kroimy na 4 trójkąty i wykładamy na talerze.