p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Zapiekanka na cieście franc. z kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Aromatyczna zapiekanka na cieście francuskim z kurkami i boczkiem

Zapiekanka na cieście franc. z kurkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka na cieście franc. z kurkami

 

  • 1 ciasto francuskie
  • 25 dag kurek
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml śmietany 30%
  • szczypta chilli
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Zapiekanka na cieście franc. z kurkami
Kwadratową formę smarujemy 1 łyżką oleju i wykładamy ją ciastem francuskim– wystające kawałki obcinamy nożem (ciasto powinno lekko wystawać poza obwód formy). Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i podpiekamy ok. 10 min w temp. 140° z włączonym termoobiegiem.
Boczek kroimy w słupki, a cebulę w niewielką kostkę. Boczek lekko podsmażamy wraz z cebulą na 1 łyżce oleju. Ubijamy 3 jajka ze szczyptą soli, dodajemy 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany i ubijamy ponownie. Następnie dodajemy 1/2 gałki muszkatałowej i szczyptę chilli.
Na podpieczone ciasto wykładamy umyte, lekko rozdrobnione kurku, następnie na całej powierzchni ciasta układamy podsmażony boczek wraz z cebulą boczek, zalewamy masą jajeczną, wstawiamy do piekarnika. Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem. Zapiekankę kroimy na 4 trójkąty i wykładamy na talerze.
Zapiekanka na cieście franc. z kurkami
Ciasto na blasze nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem
Zapiekanka na cieście franc. z kurkami
do zapiekanki potrzebujemy 25 dag umytych, świeżych kurek
Zapiekanka na cieście franc. z kurkami
Ubijamy 3 jajka ze szczyptą soli, dodajemy 150 ml kwaśnej śmietany i 50 ml słodkiej śmietany z przyprawami
Zapiekanka na cieście franc. z kurkami
Całość pieczemy ok. 25-30 min w temp. 200 stopni lub 180 stopni z termoobiegiem