grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapiekanka w sam raz na jesienny obiad, z ragù z mięsa mielonego i grzybów pod kremowym purée z ziemniaków i marchewki.

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków

 

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 600 g ziemniaków
  • 300 g grzybów
  • 250 g sosu pomidorowego
  • 25 g masła
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 marchewki
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • suszone oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków

Przygotowanie ragù

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków
Do ragù mięsno-grzybowego możemy wykorzystać również mięso wieprzowe.

Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od przygotowania ragù.


Szalotki obieramy i kroimy w kosteczkę.


Na dobrze rozgrzanej patelni z 3-4 łyżkami oliwy podsmażamy szalotkę i 2 ząbki czosnku. Do zeszklonej szalotki dodajemy mięso mielone. Do podsmażonego mięsa dodajemy pokrojone grzyby, posiekaną natkę pietruszki, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy. Ragù doprawiamy suszonym oregano, solą i pieprzem. Ragù zagotowujemy i podduszamy na małym ogniu ok. 20 minut.

Przygotowanie purèe

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków
Ziemniaki i marchew po ugotowaniu możemy przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zblendować.

Marchew i ziemniaki obieramy, po czym kroimy w kostkę.


Warzywa gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut.


Ugotowaną marchew i ziemniaki dokładnie odcedzamy i odstawiamy do odparowania na 2-3 minuty.


Gorące jeszcze ziemniaki i marchew ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Dodajemy letnie mleko i masło pokrojone w kawałeczki. Całość dokładnie mieszamy. Purèe doprawiamy solą i pieprzem.

Przygotowanie zapiekanki

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków
Purée z ziemniaków i marchewki wykładamy całkowicie zakrywając ragù.

Przygotowujemy formę do pieczenia, smarując dno i boki olejem.


Ragù mięsno-grzybowe wykładamy na dno formy do pieczenia.


Purée z ziemniaków i marchewki możemy ułożyć na mięsie za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche.

Pieczenie

Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków

Zapiekankę mięsno-grzybową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40-50 minut.


Jeżeli chcemy uzyskać chrupiące purèe, 2-3 minuty przed końcem pieczenia włączamy funkcję grill w piekarniku lub zwiększamy temperaturę do 220 stopni.