niunia25szcz

niunia25szcz

Kucharz
[Przepisów: 7]

zapiekanka milki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

:):):):):):):):):):):):):)

zapiekanka milki

Składniki:

zapiekanka milki

 

  • 1 mała puszka groszku zielonego
  • 1 mała puszka czerwonej i białej fasolki
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 puszka kiełków soi
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 0,20 dg boczku wędzonego
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 6 plasterków żółtego sera
  • pół paczki makaronu muszelki
  • przyprawa do (ZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI I MIELONYM KNORR)
  • 1 jajko
  • olej do smażenia i naczynie żaroodporne średniej wielkości

Sposób przygotowania:

zapiekanka milki
Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny oleju( olej dodajemy by zapobiec sklejeniu się makaronu) Oczywiście makaron wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy al' dente ...
Między czasie kroimy boczek na małą kostkę mieszamy z mięsem mielonym i całym jajkiem, dodajemy sól i pieprz...Smażymy na dużej patelni.. Otwieramy wszystkie puszki z dodatkami i zostawiamy pod ręką..Mięso pilnujemy by się nie skleiło tylko rozdrabniamy na patelni dodajemy odcedzone kiełki soi i dalej smażymy.. Przygotowujemy sos knorr( wsypujemy sos do szklanki i mieszamy z większą połową wody w szklance 3/4 wody) dodajemy do mięsa..smażymy dalej dodając śmietanę... Dusimy na małym ogniu jakieś 5 minut..Makaron odcedzamy a mięso odstawiamy z ognia..
Uszykowane wcześniej naczynie żaroodporne polewamy na spodzie olejem (by makaron nie przywarł i zbyt się nie przykleił podczas pieczenia w piekarniku) pierwsza warstwa to makaron(zostawić kilka sztuk muszelek do ozdoby)..później względem uznania polowa porcji kukurydzy,fasolki czerwonej, fasolki białej i groszku.Na taką kompozycje nakladamy polowe proporcji przygotowanego mięsa.Później znów resztę już kukurydzy i pozostałych warzyw..a na gorę pozostałe mięso..Na wierzch układamy plasterki sera i ozdabiamy makaronem,,(można pokroić boczek w cienkie paseczki i ułożyć na wierzch koło makaronu) pieczemy około 15 minut pod złotkiem, później jeszcze około 5 minut na termoobiegu( do rozpuszczenia sera i zarumienienia boczku)
Podawać z winem do makaronów i mięsa, najlepiej schłodzonym czerwonym ulubionym półwytrawnym winem..Smacznego!!!!!!