aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

zapiekanka na słodko

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszna zapiekanka ryżowa na słodko.

zapiekanka na słodko

Składniki:

zapiekanka na słodko

 

Sposób przygotowania:

zapiekanka na słodko
Ryż gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki oraz wycinamy gniazda nasienne. Następnie takie ćwiartki jabłekkroimy w większą kostkę. Jabłka prażymy z odrobiną masła, cukrem i cynamonem. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę ryżu na to jabłka i na wierzch ryż posypujemy jeszcze cynamonem i trzemy na wierzch twarde masło(najlepiej z zamrazarnika). Pieczemy w 180 stopniach 40 minut.