Sposób przygotowania:
Zapiekanka niespodzianka
Do przygotowania zapiekanki należy naszykować dość wysoki garnek, aby makaron z niego nie wystawał. Wykładamy jego brzegi i dno folią aluminiową. Przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu musimy podsmażyć mięso na dużej patelni, doprawiając je solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki oraz kostką wołową i dusimy. Przystępujemy do pokrojenia w kostkę warzyw: paprykę, pieczarki i cebulę. Wrzucamy je do duszenia. Kiedy będą już dość miękkie dodajemy fasolę oraz kukurydzę. Całość nie powinna mieć zbyt gęstej konsystencji. Doprawiamy sos granulowanym czosnkiem (możemy zastąpić go ząbkiem świeżego), curry, gałką muszkatołową, chilli, słodką papryką oraz bazylią. Wyłączamy gaz i kiedy sos przestanie wrzeć dodajemy keczup. Folię w garnku dokładnie smarujemy przygotowanym sosem i układamy pionowo makaron, jeden obok drugiego. Jeżeli garnek jest dość szeroki możemy podeprzeć zapiekankę jakimś naczyniem, które jest odporne na wysokie temperatury. Wtedy makaron nam się nie przewróci. Napełniamy dokładnie rurki sosem i nakrywamy folią. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 30 min. Po tym czasie zdejmujemy folie i posypujemy wierzch startym na tarce żółtym serem. Po 10 minutach zapiekanka jest gotowa.