Sposób przygotowania:
Zapiekanka pasterska 3
Na patelnie wrzucić mięso doprawić solą i sporą ilością pieprzu i przesmażyć aż zmieni kolor, dorzucić posiekaną cebulę, czosnek, marchewkę startą na tarce oraz tak samo rozdrobnionego selera, podlać wywarem i dusić 10 minut, po tym czasie dodać koncentrat, słodką i ostra paprykę, oregano i rozmaryn. Dusić kolejne 10 minut. Obrane ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie i utłuc, dodać masło, gałkę muszkatołową i ser starty na tarce. Wymieszać na gładka masę. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, wyłożyć cienką warstwę mięsa, na nią warstwę ziemniaków, następnie znów mięso i znów ziemniaki. Wierzch można posypać jeszcze żółtym serem. Zapiekać w piekarniku około 25 minut aż wierzch się zrumieni.