szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

zapiekanka porowo-selerowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszna zapiekanka z selera, pora w sosie śmietanowym

zapiekanka porowo-selerowa

Składniki:

zapiekanka porowo-selerowa

 

 

Sposób przygotowania:

zapiekanka porowo-selerowa
Boczek pokroić w kosteczkę, pora i seler naciowy oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.Boczek podsmażyć i jak troszkę się wytopi wrzucić pokrojony por i seler. Dusić razem mieszając od czasu do czasu , ok 10 minut.Śmietanę wymieszać z musztardą. 1/3 oddzielić,a do pozostałej wbić 2 jajka i mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy Pod koniec duszenia wlać pozostałą śmietanę do boczku i porów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać z wierzchu pozostałą śmietaną z jajkami.Całość włożyć do nagrzanego na 180 oC piekarnika na ok. 20 min.Oprószyć gałką muszkatołową.Podawać na ciepło.

Tagi:

jajko jajka seler