kasperki2

kasperki2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 255]

Zapiekanka postna - warzywna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

zapiekanka bezmięsna np. na czas Wielkiego Postu

Zapiekanka postna - warzywna Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka postna - warzywna

 

  • 6 pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 cm imbiru
  • 3 białka
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 2 szklanki startego żółtego sera
  • 150 ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 czubata łyżeczka oregano

Sposób przygotowania:

Zapiekanka postna - warzywna
Naczynie żaroodporne nasmaruj masłem. Cebulę pokrój w krążki i podsmaż na patelni, przełóż do naczynia żaroodpornego (w całości). Na patelnię przełóż pieczarki ( obrane i przetarte na oczkach buraczkowych). Gdy już zbrązowieją dodaj straty na małych oczkach imbir, przyprawy, mleko i mąkę a na koniec śmietanę i dobrze wymieszaj. Warzywa obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ułóż na cebuli ( przekładaj marchewka, pietruszka, marchewka, seler). Wylej białka. Przykryj to pieczarkowym sosem. Nałóż na to koncentrat i posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180*C na 30 min.
Podaj np. z sosem szczypiorkowym.
Smacznego
Zapiekanka postna - warzywna
Etap 1 - cebulę pokrój na krążki, podsmaż na patelni
Zapiekanka postna - warzywna
Etap 2 - zamiast czosnku do zapiekanki użyj kawałka imbiru
Zapiekanka postna - warzywna
Etap 3 - Na patelni podsmaż pieczarki, dodaj przyprawy i mleka
Zapiekanka postna - warzywna
Etap 4 - całość zapiecz w piekarniku, podawaj jeszcze gorące

Tagi:

sery ser