Sposób przygotowania:
Zapiekanka Prima
Ziemniaki obrane pokroić w grube plastry i obgotować we wrzącej wodzie.
Boczek pokroiony w kostkę zarumienić na patelni.
Następnie podsmazyć pokrojoną w kostke cebulę.
Do cebuli dodać mięso mielone, podląc winem i dusic tak na małym ogniu ok 10 minut.
Pomimdory i paprykę pokroic na kawałki, dodać do mięsa i jeszcze chwilę podusić.
Następnie przyprawić rozmarynem, soląi pieprzem do smaku.
Zaroodporne naczynie wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki, na to połowę masy mięsnej,Posypac startym serem.
Następnie kolejna warstwa ziemników, mięsa i kolejna ziemniaków.
Całość posypać skawrkami i startym serem.
Piec przez ok 40 minut w temp. 200 st.
Boczek pokroiony w kostkę zarumienić na patelni.
Następnie podsmazyć pokrojoną w kostke cebulę.
Do cebuli dodać mięso mielone, podląc winem i dusic tak na małym ogniu ok 10 minut.
Pomimdory i paprykę pokroic na kawałki, dodać do mięsa i jeszcze chwilę podusić.
Następnie przyprawić rozmarynem, soląi pieprzem do smaku.
Zaroodporne naczynie wysmarować olejem. Na dno położyć ziemniaki, na to połowę masy mięsnej,Posypac startym serem.
Następnie kolejna warstwa ziemników, mięsa i kolejna ziemniaków.
Całość posypać skawrkami i startym serem.
Piec przez ok 40 minut w temp. 200 st.