laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Zapiekanka rybna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekanka na piątek rybka inaczej

Zapiekanka rybna

Składniki:

Zapiekanka rybna

 

  • 5 filetów z dorsza
  • łyżka cytryny
  • mrożona włoszczyzna
  • 2 łyżki masła
  • śmietana kremowka
  • koper
  • 2 żółtka
  • 5 łyżeczek wina wytrawnego białe
  • sos beszamelowy
  • łyzka chrzanu

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna
Rybę opłukać osuszyć i usunąć ości jak są . Skropić ją sokiem z cytryny i oprószyć solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne nasmarować tłuszczem i ułożyć na dnie rybę .Włoszczyznę podusić na rozgrzanym maśle .Doprawić solą i pieprzem i pokropić winem.Sos beszamelowy zrobić wegług przepisu z tyłu opakowania.Połączyć go z żółtkiem chrzanem i ubitą na sztywno śmietaną. Na koniec dodać koperek delikatnie wymieszać i dodać pozostałe wino.Sosem polać rybę i zapec około 30 minut w tem 200 stopni.Podawać z ryżem . Włoszczyznę można podać osobno albo położyć na rybę i wtedy zalać sosem.

Tagi:

sosy