czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Zapiekanka rybna 8

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Zapiekanka jest rewelacyjna!! Można do niej wykorzystać rybę pozostałą z poprzedniego dnia, wtedy przygotowanie zajmie nam niecałe pół godz.

Zapiekanka rybna 8 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zapiekanka rybna 8

 

  • 1kg ryby,np. pangi lub dorsza,
  • sól, pieprz,
  • mąka,
  • 1/2 szkl śmietany 30%,
  • 5 dag startego żółtego sera,
  • tymianek,
  • oregano,
  • majeranek,
  • 30 dag pieczarek,
  • duża cebula.

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka rybna 8
Rybę, umyc, osuszyć i pokroić na porcje, z jednej strony oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju, ze wszystkich stron na rumiano. Grzyby oczyścić, przesmażyć z posiekaną w kosteczkę cebulą na odrobinie oleju. Natłuścić żaroodporne naczynie, warstwami układać rybę, grzybki z cebulą i oprószyć ziołami, przykryć kolejną warstwą ryb oraz grzybów. Ponownie posypać ziołami, polać śmietanką i posypać startym serem. Piec ok. 15 min w temp. 180st, aż ser się roztopi.
Zapiekanka rybna 8
W naczyniu ułożyć rybę, grzyby z cebulką
Zapiekanka rybna 8
posypac startym serem, zalać śmietanką zapiec

Tagi:

ryba ryby sery ser