Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Zapiekanka ryżowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapiekankę można podawać z bitą śmietaną.

Zapiekanka ryżowa

Składniki:

Zapiekanka ryżowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa
W garnku zagotować 2 szklanki wody + 2 szklanki mleka, dodać sól. Na gotujące się mleko wsypać ryż, zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu, aż ryż będzie miękki i syki.
Jabłka obrać, umyć i usunąć gniazdka nasienne.
Następnie pokroić w plastry.
Rondel posmarować masłem włożyć jedną warstwę ryżu na to pokrojone jabłka na jabłka cukier i cynamon i drugą warstwę ryżu.
Na wierzchu ryż można ozdobić resztą jabłek posypanymi cynamonem.
Tak przygotowany ryż wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.