szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Zapiekanka ryżowa 6

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekankę tę polecam podawać ze słodkim sosem i owocami. Sama w sobie też może być daniem, można wtedy dodać więcej cukru.

Zapiekanka ryżowa 6 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka ryżowa 6

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa 6
Mleko mieszamy z taką samą ilością wody i gotujemy w nim ryż. Lekko solimy podczas gotowania. Gdy ryż będzie prawie dobry wyłanczamy, przykrywamy pokrywką i czekamy aż wchłonie całe mleko. Ryż studzimy. Ser biały mieszamy z 2 łyżkami cukru, i jajkami, a na końcu z ostudzonym ryżem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, następnie przekładamy do niego ryż z serem. Wierch wyrównujemy i posypujemy łyżką cukru trzcinowego i wiórkami kokosowymi. Wkłądamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na pół godziny.
Zapiekanka ryżowa 6
Potrzebujemy mleko, ryż, ser biały i cukier.
Zapiekanka ryżowa 6
Ser mieszamy z jajkami i cukrem trzcinowym.
Zapiekanka ryżowa 6
Do masy serowej dodajemy ryż i mieszamy.
Zapiekanka ryżowa 6
Całość przekłądamy do naczynia żaroodpornego i mieszamy.