Sposób przygotowania:
Zapiekanka ryżowa z jabłkami
Odmierzony ryż należy ugotować na sypko, po czym lekko przestudzić. Białka oddzielamy od żółtek. Oddzielone żółtka ubijamy wraz ze śmietaną, a następnie mieszamy z przestudzonym ryżem. tak przygotowana masę wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na ryż ścieramy jabłka, lekko cynamonem i cukrem do smaku. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180°C. Między czasie białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dokładamy stopniowo 0,5 szklanki cukru oraz mąkę. Po 20 minutach zapiekania wykładamy na wierzch zapiekanki bezę. Pieczemy całość jeszcze około 10 minut w 180°C. Po tym czasie temperaturę piekarnika zmniejszamy do 140°C. Dosuszamy nasz wierzch jeszcze około 15 minut. Przed podaniem posypujemy cynamonem. Jabłka dodatkowo można posypać rodzynkami.