Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowo i bardzo smacznie - polecam!

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami

Składniki:

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami

 

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki czerwonej fasolki
  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 brokuł
  • 1 papryka czerwona
  • dodatkowo szklanka mrożonych warzyw
  • 10 dag sera żółtego
  • 1 kostka bulionowa
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • bazylia

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowa z kiełbasą i warzywami
Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko i odcedzić. Pieczarki umyć, obrać, pokroić i usmażyć na oleju wraz z drobno posiekaną cebulką (posolić do smaku). Paprykę umyć, wydrążyć nasiona i pokroić w 1 cm paski. Brokuł umyć, podzielić na cząstki i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Warzywa mrożone wrzucić na patelnie i podsmażyć na oleju. Kiełbaskę pokroić w półplasterki. W szklance gorącej wody rozpuścić kostkę rosołową. Układać w naczyniu żaroodpornym kolejno: ryż, pieczarki i cebulkę, paprykę czerwoną, kiełbaskę, kukurydzę i fasolkę, brokuła, podpieczone mrożone warzywa. Wszystko zalać bulionem i posypać startym serem i przyprawami. Zapiec w piekarniku 30 min. w temp. 180 st.