misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Zapiekanka ryżowo - mięsna

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Wspaniałe i niezwykle proste danie typu jednogarnkowego...świetnie smakuje z sałatką z kapusty pekińskiej...

Zapiekanka ryżowo - mięsna

Składniki:

Zapiekanka ryżowo - mięsna

 

  • 1,3 kg udek z kurczaka bez kości i skóry
  • 3 szklanki ryżu (600g)
  • 5-6 dużych cebul
  • Przyprawa do kurczaka

 

  • ZALEWA:
  • 7 szklanek wody
  • 2-3 łyżki oliwy lub margaryny
  • 1 mały słoik sosu meksykańskiego Łowicz
  • 1 ½ - 2 płaskie łyżeczki soli
  • ½ płaskiej łyżeczki pieprzu
  • ½ płaskiej łyżeczki jarzynki
  • ½ płaskiej łyżeczki cukru

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowo - mięsna
Mięso nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc. Następnego dnia obieramy cebule i kroimy w krążki. Do płaskiego szerokiego żaroodpornego naczynia wsypujemy suchy ryż i rozkładamy 2/3 cebuli, na cebulę kładziemy mięso z kurczaka, następnie wykładamy pozostałą cebulę. Z podanych składników gotujemy zalewę. Gorącą zalewą zalewamy ryż z mięsem aby było wszystko przykryte. Jeżeli zalewy jest zbyt mało można uzupełnić wodą(nie za dużo), jeżeli zbyt dużo w trakcie zapiekania można dolać. Całość zapiekamy w piekarniku 1 – 1 ½ godziny w temperaturze 180 stopni. Naczynia nie przykrywamy. SMACZNEGO!