Martajadwiga

Martajadwiga

Szef Kuchni
[Przepisów: 99]

Zapiekanka ryżowo-śliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słodki jesienny obiad

Zapiekanka ryżowo-śliwkowa

Składniki:

Zapiekanka ryżowo-śliwkowa

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka ryżowo-śliwkowa
Wsypać ryż do wody, którą wcześniej należy zagotować z masłem. Gotować, aż ryż wchłonie wodę. Po czym wlać mleko i wsypać połowę cukru. Gotować na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Blaszkę wysmarować masłem. Ułożyć na niej warstwowo ryż i śliwki. Oczywiście, ryż stanowi pierwszą warstwę. Zapiekać w temp. 180 st. C przez 20 minut. Ubić śmietanę z cukrem waniliowym. Udekorować potrawę na talerzu.

Tagi:

ryż śliwki