Sposób przygotowania:
Zapiekanka wiejska
Ziemniaki obrać, umyc, pokroic na ćwiartki i obgotowac 10-15 minut w posolonej wodzie, odcedzic. Kiełbasę pokroić na plasterki lub w gruba kostke, wymieszac z ziemniakami. Cebulę obrać, pokroić w piórka lub plasterki, zeszklic na odrobinie oleju, dodać do ziemniaków. Całosc przełożyć do naczynia żaroodpornego. Olej/oliwe wymieszać z ziołami prowansalskimi (mozemy dodać także rozgnieciony czosnek). Przygotowanym tłuszczem polać ziemniaki. Zapiekać w piekarniku tak długo az ziemniaki bedą miekkie (lekko się zrumienią). Gotowa zapiekankę można posypać tartym serem i siekana zieleniną. Oddzielnie podac sól z pieprzem, tak zeby kazdy mógł sobie doprawić wg. uznania.
dusia30
Natala1210