Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Zapiekanka wiosenna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pożywna i smaczna, prawie na czasie...;)

Zapiekanka wiosenna

Składniki:

Zapiekanka wiosenna

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wiosenna
Kapustę umyć i poszatkować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Składniki zalać rosołem i gotować ok. 5 min. Odcedzić. Wywar zachować. Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić wywarem. Dodać śmietanę i przecier pomidorowy. Posolić i popieprzyć. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę duszonych ziemniaków i znowu warzywa. Układać tak warstwami, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę skrapiać sosem. Wierzch zapiekanki polać resztą sosu i posypać tartym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min.

Tagi:

sery tarta ser