Sposób przygotowania:
Zapiekanka wiosenna
Kapustę umyć i poszatkować. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Składniki zalać rosołem i gotować ok. 5 min. Odcedzić. Wywar zachować. Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać ze skórki i pokroić w plastry. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę. Rozprowadzić wywarem. Dodać śmietanę i przecier pomidorowy. Posolić i popieprzyć. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem. Na dno ułożyć warstwę ziemniaków, następnie warstwę duszonych ziemniaków i znowu warzywa. Układać tak warstwami, aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę skrapiać sosem. Wierzch zapiekanki polać resztą sosu i posypać tartym serem. Zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 40 min.