Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Zapiekanka wiśniowa z sosem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Do zapiekanki zamiast świeżych owoców można wykorzystać ze słoika(720ml.)

Zapiekanka wiśniowa z sosem waniliowym

Składniki:

Zapiekanka wiśniowa z sosem waniliowym

 

  • 1i14litra mleka,
  • 13dag,cukru,
  • 2op.cukru waniliowego,
  • 3jajka,
  • starta skórka z 2cytryn,
  • 8 czerstwych bułeczek,
  • 65dag.wiśni bez pestek,
  • 2łeżki schłodzonego masła,
  • 1/2laski wanilii,
  • 6żółtek,
  • cukier puder do posypania

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka wiśniowa z sosem waniliowym
750ml.mleka podgrzać z 3dag.cukru i cukrem waniliowym(mleko powinno być letnie).Jajka wymieszać ze skórką cytrynową,a następnie z mlekiem.Bułki pokroić w cienkie kromki.Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim warstwami pokrojone pieczywo i wiśnie,zalać przygotowanym mlekiem i odstawic na ok.15min.na wierzch wyłożyc masło pokrojone w płatki,wstawić do gorącego(200"C) piekarnika i piec ok.30min.na złocisto.Laskę wanilii naciąć i wyskrobać rdzeń,zagotować je z pozostałym mlekiem.Żółtka wlać do miski,dodaćresztę cukru,ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubić na gęstą masę.Z mleka usunąć laskę wanilii,masę jajeczną wymieszać z gorącym mlekiem.Sos mieszać w gorącrj kąpieli wodnej tak długo,aż osiągnie konsystencję kremu.Zdjąć z garnka i mieszając nieco ostudzić.Zapiekankę posypać cukrem pudrem i podawać z letnim sosem waniliowym.