Sposób przygotowania:
Zapiekanka wiśniowa z sosem waniliowym
750ml.mleka podgrzać z 3dag.cukru i cukrem waniliowym(mleko powinno być letnie).Jajka wymieszać ze skórką cytrynową,a następnie z mlekiem.Bułki pokroić w cienkie kromki.Naczynie żaroodporne natłuścić i ułożyć w nim warstwami pokrojone pieczywo i wiśnie,zalać przygotowanym mlekiem i odstawic na ok.15min.na wierzch wyłożyc masło pokrojone w płatki,wstawić do gorącego(200"C) piekarnika i piec ok.30min.na złocisto.Laskę wanilii naciąć i wyskrobać rdzeń,zagotować je z pozostałym mlekiem.Żółtka wlać do miski,dodaćresztę cukru,ustawić na garnku z wrzącą wodą i ubić na gęstą masę.Z mleka usunąć laskę wanilii,masę jajeczną wymieszać z gorącym mlekiem.Sos mieszać w gorącrj kąpieli wodnej tak długo,aż osiągnie konsystencję kremu.Zdjąć z garnka i mieszając nieco ostudzić.Zapiekankę posypać cukrem pudrem i podawać z letnim sosem waniliowym.