MamaZuzi

MamaZuzi

Szef Kuchni
[Przepisów: 51]

Zapiekanka z brukselką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kolejna przepyszna zapiekanka. Moja ulubiona

Zapiekanka z brukselką

Składniki:

Zapiekanka z brukselką

 

  • 75 dag świezej brukselki lub mrożonej
  • 20 dag kiełbasy
  • 10 dag topionego serka śmietankowego
  • 2 cebule
  • 2 gruszki
  • 1 szklanka rosołu
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyzka oleju
  • suszony tymianek
  • pieprz, oraz gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z brukselką
Brukselkę oczyścić i opłukać. Gotować przez 15 min w osolonej wodzie. Dobrze osączyć. Cebule obrać, pokroić na cząski, podsmażyć na goracym oleju. Kiełbasę przekroić na pół, w potem pokroić wzsłuż w cienkie plastry.

Gruszki podzielić na połówkim usunąć gniazda nasienne. Pokroić owoce na cienkie cząstki. Przygotowanie składniki ułożyć naczyniu żaroodpownym. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrobić zasmażkę, rozcieńczyć rosołem i mlekiem gotować ok 3 minut.

W sosie rozprowadzić ser, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką wg uznania.

Polać sosem składniki w formie, zapiekać 15 min w tem 225C.