Sposób przygotowania:
Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku
Oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
Ziemniaki obieramy, kroimy w półplasterki i również gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.
Pokrojony w paski boczek rumienimy na patelni. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, posiekany szczypiorek, tymianek, pieprz i sól.
Do naczynia nasmarowanego masłem przekładamy ziemniaki, brukselkę oraz boczek z cebulką. i mieszamy. Wlewamy masę jajeczno-śmietanową, a na wierzchu układamy mozzarellę porwaną na kawałki.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.
Ziemniaki obieramy, kroimy w półplasterki i również gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.
Pokrojony w paski boczek rumienimy na patelni. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, posiekany szczypiorek, tymianek, pieprz i sól.
Do naczynia nasmarowanego masłem przekładamy ziemniaki, brukselkę oraz boczek z cebulką. i mieszamy. Wlewamy masę jajeczno-śmietanową, a na wierzchu układamy mozzarellę porwaną na kawałki.
Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem.