Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 981]

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Brukselka zapieczona z ziemniakami i podsmażonym boczkiem, pod pierzynką z mozzarelli to bardzo pożywne i smaczne danie.

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku
Oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.

Ziemniaki obieramy, kroimy w półplasterki i również gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.

Pokrojony w paski boczek rumienimy na patelni. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli. 

W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, posiekany szczypiorek, tymianek, pieprz i sól.

Do naczynia nasmarowanego masłem przekładamy ziemniaki, brukselkę oraz boczek z cebulką. i mieszamy. Wlewamy masę jajeczno-śmietanową, a na wierzchu układamy mozzarellę porwaną na kawałki. 

Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni z termo obiegiem. 
Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku
Oczyszczoną brukselkę gotujemy przez 10 minut we wrzącej wodzie z dodatkiem łyżeczki soli i łyżeczki cukru. Po odcedzeniu przelewamy zimną wodą.
Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku
Ziemniaki obieramy, kroimy w półplasterki i również gotujemy przez 10 minut w osolonej wodzie.
Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku
Pokrojony w paski boczek rumienimy na patelni. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną cebulę i podsmażamy, aż się zeszkli.
Zapiekanka z brukselki, ziemniaków i boczku
W miseczce mieszamy jajka, śmietanę, posiekany szczypiorek, tymianek, pieprz i sól.