jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Zapiekanka z chlebem, musztardą i szynką

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Zapiekanka doskonała na obiad szybka i łatwa. Zapiekanka z chlebem inna niż wszystkie. Uwielbiają ją dzieci.

Zapiekanka z chlebem, musztardą i szynką

Składniki:

Zapiekanka z chlebem, musztardą i szynką

FARSZ:

  • 10 dag ser ementaler
  • 10 dag ser gouda
  • 25 dag szynka

 

ZAPIEKANKA:

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z chlebem, musztardą i szynką
Chleby pokroić na kromki. Każdą kromkę posmarować cienką warstwą musztardy. Szynkę pokroić w paseczki. Na spodzie żaroodpornego posmarowanego masłem naczynia ułożyć pierwszą warstwę chleba z musztardą do góry. Ułożyć na niej połowę szynki oraz 1/3 startych serów. Przykryć kolejną warstwą chleba oraz farszu.

Na wierzchu ułożyć ostatnią część chleba, musztardą do dołu. Jajka połączyć z mlekiem i natką pietruszki. Przyprawić do smaku słodką papryką, sola i pieprzem. Tak przygotowana masą zalać zapiekankę. Wierzch posypać pozostałą częścią startego sera. Zapiekankę zapiekać około 30 minut w temp. 200 stop. C.