halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Zapiekanka z cukinią Haliny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sezon na cukinię w pełni więc można przyrządzić ją na różne sposoby . Zapiekanka z cukinią , ziemniakami i kaszanką jest smaczna.

Zapiekanka z cukinią  Haliny

Składniki:

Zapiekanka z cukinią Haliny

 

  • młoda cukinia 2 sztuki
  • ziemniaki 70 dag
  • kaszanka dobrej jakości 80 dag
  • cebula czosnkowa 2 sztuki
  • oliwa 6 łyżek
  • serek topiony 20 dag
  • siekane liście pietruszki 2 łyżki
  • siekane liście selera 1 łyżka
  • siekany szczypiorek 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do ziemniaków 1|2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z cukinią Haliny
Młodą cukinię umyć , nie obierać . Pokroić w plasterki. Ziemniaki umyć . Ugotować w mundurkach . Następnie obrać , pokroić w plastry . Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę . Rozgrzać na dużej patelni 3 łyżki oliwy , dodać pokrojoną w kostkę cebulę , zeszklić.Kaszankę obrać z osłonki , pokroić w plastry.Następnie włożyć do przesmażonej cebuli . Smażyć ok 10 minut , mieszając. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą ułożyć pokrojoną cukinię , oprószyć solą oraz pieprzem , skropić oliwą.Na cukinię wyłożyć kaszankę. Następnie położyć pokrojone ziemniaki oprószyć solą oraz przyprawą do ziemniaków. Na wierzch położyć pokrojony w plasterki ser topiony . Włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni . Zapiekać ok 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać siekanymi liśćmi pietruszki , selera oraz siekanym szczypiorkiem.