Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią Haliny
Młodą cukinię umyć , nie obierać . Pokroić w plasterki. Ziemniaki umyć . Ugotować w mundurkach . Następnie obrać , pokroić w plastry . Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę . Rozgrzać na dużej patelni 3 łyżki oliwy , dodać pokrojoną w kostkę cebulę , zeszklić.Kaszankę obrać z osłonki , pokroić w plastry.Następnie włożyć do przesmażonej cebuli . Smażyć ok 10 minut , mieszając. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą ułożyć pokrojoną cukinię , oprószyć solą oraz pieprzem , skropić oliwą.Na cukinię wyłożyć kaszankę. Następnie położyć pokrojone ziemniaki oprószyć solą oraz przyprawą do ziemniaków. Na wierzch położyć pokrojony w plasterki ser topiony . Włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni . Zapiekać ok 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać siekanymi liśćmi pietruszki , selera oraz siekanym szczypiorkiem.