Sposób przygotowania:
Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkamiEtap 1
Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Etap 2
Sos: Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i odrobiną soli.
Etap 3
Dodatki: Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić lekko solą i pieprzem.
Etap 4
Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć i pokroić w ćwierć plasterki. Cukinie umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki.
Etap 5
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozciągnąć palcami na duże placki, ułożyć na blasze, posmarować pomidorowym sosem.
Etap 6
Na cieście rozłożyć kapustę, pieczarki i cebulę. Na tym rozłożyć plasterki cukinii, lekko oprószyć solą.
Etap 7
Na wierzchu rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać tartym żółtym serem.
Etap 8
Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.