Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pizzę z kiszoną kapustą przygotowywałam po raz pierwszy, ale z pewnością nie ostatni, bardzo nam smakowała :) Dodatek świeżej cukinii i podsmażonych pieczarek wzbogacił jej smak.

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

Składniki:

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

Ciasto:

Sos:

  • 100 g koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki oregano
  • sól do smaku

Dodatki:

  • 50 dkg pieczarek
  • olej do smażenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 garście kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 125 g mozzarelli w kulce
  • 25 dkg żółtego sera
  • 1/4 żółtej cukinii
  • 1/4 zielonej cukinii

Sposób przygotowania:

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

Etap 1

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami
Gładkie ciasto odłożone w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Ciasto: Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru. Mąkę wymieszać z solą. Dodać do niej rozczyn drożdżowy. Wymieszać, zagnieść gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Etap 2

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami
Sos pomidorowy do posmarowania ciasta na pizzę.

Sos: Koncentrat pomidorowy dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano i odrobiną soli.

Etap 3

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami
Pokrojone w półplasterki pieczarki usmażone na oleju.

Dodatki: Pieczarki pokroić w półplasterki, usmażyć na oleju, doprawić lekko solą i pieprzem.

Etap 4

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami
Starty żółty ser pokrojona mozzarella cukinia i cebula.

Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, mozzarellę odsączyć i pokroić w ćwierć plasterki. Cukinie umyć, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Kiszoną kapustę pokroić na krótsze kawałki.

Etap 5

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozciągnąć palcami na duże placki, ułożyć na blasze, posmarować pomidorowym sosem.

Etap 6

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

Na cieście rozłożyć kapustę, pieczarki i cebulę. Na tym rozłożyć plasterki cukinii, lekko oprószyć solą.

Etap 7

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

Na wierzchu rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać tartym żółtym serem.

Etap 8

Pizza z kiszoną kapustą, cukinią i pieczarkami

Pizzę piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut.