Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinią i pomidorami
Makaron ugotować al dente i odcedzić. Piersi kurczaka opłukać, oczyścić z błonek i zmielić (można użyć około 400 g innego mięsa mielonego), usmażyć z solą i pieprzem. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Jeden pomidor pokroić w plasterki pozostałych 5 pomidorów pokroić w kostkę i dodać do smażonego mięsa mielonego (w zamian można dodać puszkę pomidorów krojonych w zalewie ziołowej), doprawić ziołami.
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć lekko na patelni (jeżeli cukinia jest bardzo dojrzała, obrać ją ze skórki i wydrążyć pestki).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, następnie mięso z pomidorami, makaron i plasterki cukinii i pomidora.
W rondelku podgrzać 2 łyżki oleju, jajka wymieszać z mąką i mlekiem, doprawić, dodać do oleju, podgrzać mieszając. Zalać zapiekankę, którą zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.
10 minut przed końcem pieczenia, zapiekankę posypać startym serem.
Cukinię umyć, pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć lekko na patelni (jeżeli cukinia jest bardzo dojrzała, obrać ją ze skórki i wydrążyć pestki).
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, następnie mięso z pomidorami, makaron i plasterki cukinii i pomidora.
W rondelku podgrzać 2 łyżki oleju, jajka wymieszać z mąką i mlekiem, doprawić, dodać do oleju, podgrzać mieszając. Zalać zapiekankę, którą zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30 minut.
10 minut przed końcem pieczenia, zapiekankę posypać startym serem.