Sposób przygotowania:
Zapiekanka z cukinii po włosku
Zagotować 1,5L wody, osolić. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż. Włożyć je na wrzątek i gotować 5minut. Formę żaroodporną wysmarować 1 łyżką oliwy. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Cukinie wyjąć z wody, ułożyć w naczyniu. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paseczki. Pomidory umyć, naciąć krzyżyki u podstawy, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Czosnek obrać, opłukać, posiekać. Bazylię umyć, osuszyć, drobno pokroić. Anchois przekroić wzdłuż na połówki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić czosnek, bazylię, paprykę i pomidory. Dusić 10minut. Przyprawić solą. Warzywa ułożyć na cukinii, na wierzchu ułożyć anchois. Przykryć plastrami sera. Wstawić do piekarnika i zapiekać 25minut.