Sposób przygotowania:
Zapiekanka z czerstwego chleba
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i posypujemy bułką. Wędlinę kroimy w plasterki i wykładamy na zimną suchą patelnię. Podgrzewamy wolno aby wytopić cały tłuszcz. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojoną cebulę oraz pora, dusimy aby się zeszkliły. W płaskim naczyniu mieszamy składniki na zalewę. Chleb kroimy lub przycinamy w taki sposób, aby nam pasowało do formy. Każdy kawałek maczamy w zalewie, smarujemy serkiem, układamy na dnie naczynia i posypujemy świeżą bazylią. Na to dajemy smażoną cebulę z porem i kiełbasę oraz plastry pomidora. I tak do końca aż na wierzchu zostanie sam chleb, jego już delikatnie smarujemy serkiem i ozdabiamy według własnego uznania. Pieczemy 40 mi w 180 stopniach. Podajemy na ciepło.
reanja
Ela Dz
Dzięki Reniu...recykling w kuchni zawsze się przydaje. :)