SUPERPRZEPIS

Zapiekanka z fasolką szparagową

  • mycha
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2
Zapiekanka z fasolką szparagową Więcej zdjęć (5)

Pyszna, bezmięsna zapiekanka z fasolki szparagowej, marchwi i ziemniaków z sosem beszamelowym.

Składniki:

Zapiekanka z fasolką szparagową

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z fasolką szparagową
Formę do zapiekania smaruję cienko olejem. Fasolkę, marchewki i ziemniaki gotuję do miękkości. Ziemniaki kroję w talarki, marchewki w plasterki, a fasolkę na trzycentymetrowe kawałki. Na dno formy żaroodpornej układam warstwę ziemniaków, na to dwie marchewki pokrojone w plasterki, kawałki fasolki i resztę pociętej marchewki. Polewam sosem beszamelowym, posypuję startym parmezanem. Zapiekam w piekarniku około 20-25 minut w 200 stopniach, aż wierzch ładnie się zarumieni.
Zapiekanka z fasolką szparagową
Gotujemy marchewkę, ziemniaki, fasolkę szparagową
Zapiekanka z fasolką szparagową
Warzywa gotujemy w wodzie do miękkości
Zapiekanka z fasolką szparagową
ale nie tak aby były rozgotowane
Zapiekanka z fasolką szparagową
W formie do zapiekania układamy plastry ziemniaków i pozostałych warzyw.