Sposób przygotowania:
Zapiekanka z indyka i mieszanki meksykańskiejciasto
Mąkę przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże, posypujemy cukrem i polewamy kilkoma łyżkami letniego mleka. Jajko lekko roztrzepujemy. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy resztę składników i dokładnie zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
nadzienie
Mięso mielimy, dodajemy drobno pociekną cebulę, sól, pieprz i estragon. Wszystko mieszamy, przykrywamy folią i chowamy do lodówki, żeby mięso przeszło przyprawami. Mieszankę warzywną smażymy 10 minut, doprawiamy i studzimy.
Tortownicę 21-22 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Większością ciasta wylepiamy spód i boki tortownicy, spód posypujemy bułką tartą. Do mięsa dodajemy roztrzepane jajko i połowę masy wykładamy na spód, mięso lekko dociskamy i posypujemy bułką tartą.
pieczenie
Potem kładziemy warstwę warzyw, na nią drugą połowę mięsa, całość dociskamy. Z pozostałego ciasta wycinamy wzorki, ja miałam jeszcze ozdoby z masy solnej. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 60 minut w temperaturze 160-180 C.