kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Zapiekanka z indyka i szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna dietetyczna zapiekanka z kurczaka i szpinaku

Zapiekanka z indyka i szpinaku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z indyka i szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z indyka i szpinaku
Przed wykonaniem zapiekanki należy zmielić pierś z indyka oraz obrać i pokroić pieczarki. Następnie obraną i pokrojoną cebulę wraz z pieczarkami dusimy na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. W między czasie w dzbanku sparzamy ze skórki pomidory ( w ciepłej wodzie ). Pomidory kroimy w kostkę. Do duszących się składników dodajemy rozdrobniony szpinak, czosnek i pomidory. Wszystkie składniki w między czasie doprawiamy wcześniej przygotowanymi przyprawami i ziołami. Mięso mielone również doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i pieprzem ziołowym.Wszystkie przygotowane składniki zapiekanki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym. Gotową potrawę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180stopni na około 30-40 min. Z zapiekanki w czasie pieczenia będzie wydzielało się dużo wody, którą można odlać kilkukrotnie.
Zapiekanka z indyka i szpinaku
Wszystkie składniki niezbędne do przygotowania zapiekanki
Zapiekanka z indyka i szpinaku
Wszystkie warzywa i pieczarki dusimy na patelni do miękkości
Zapiekanka z indyka i szpinaku
Doprawiamy mięso mielone z indyka ziołami i przyprawami
Zapiekanka z indyka i szpinaku
W naczyniu żaroodpornym warstwami układamy warzywa i mięso. Gotowe danie wstawiamy do piekarnika.