bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Zapiekanka z indyka i grzybów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gdy zostaje nam mieso z indyka i nie wiemy co z nim zrobic.

Zapiekanka z indyka i grzybów

Składniki:

Zapiekanka z indyka i grzybów

 

  • filet z indyka 300 g pozostałosci po obiedzie
  • bulion drobiowy 250 ml
  • ziemniaki 5 szt.
  • grzyby suszone 100g namoczone
  • masło 3 łyżka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • tymianek 1 łyżka
  • feta 1/4 szt.
  • cebula dymka zielona cześc
  • ser żółty

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z indyka i grzybów
Do garnka wlej bulion, dodaj ziemniaki, tymianek, sól i na dużym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i gotuj, aż ziemniaki zmiękną. Odcedz, pokrój w kostkę. W tym samym czasie w dużym rondlu rozpuść łyżkę masła z łyżką oleju. Dodaj grzyby. Podsmażaj aż będą miękkie. Przełóż do miski i odstaw. Rozpuść pozostałą łyżkę masła i pół łyżki oleju. Zeszklij na nich cebulę i dodaj mieso z indyka, przesmaz. Dodaj grzyby i ziemniaki, wymieszaj. Dopraw sola, pieprzem, tymiankiem. Do brytfanki wysmaraowanej masłem włzzo mieszanine, posyp zielona dymka i pokruszona feta. Wszystko posyp startym serem i zapiekaj w piekarniku w 175 st. C. Piecz 20, aż wierzch będzie złoty.