mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Zapiekanka z kalafiora i parówek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna zapiekanka z kalafiorem i parówkami.

Zapiekanka z kalafiora i parówek

Składniki:

Zapiekanka z kalafiora i parówek

 

  • 2 kalafiory średniej wielkości
  • 7 parówek
  • cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 20 dag pieczarek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 20 dag startego sera żółtego
  • sól
  • cukier
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • olej do formy

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kalafiora i parówek
Różyczki kalafiora gotujemy w lekko osolonej wodzie z odrobiną cukru. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Parówki kroimy w plastry o grubości 1 cm, podsmażamy z cebulą i pieczarkami. Jajka rozkłócamy ze śmietaną, dodajemy następnie 1/2 startego sera żółtego oraz vegetę.Naczynie żaroodporne natłuszczamy, wkładamy kalafiora a następnie parówki z pieczarkami i cebulą. Polewamy sosem serowym i posypujemy resztą startego sera.Zapiekamy przez około 20 minut, w temperaturze około 180 stopni. Na koniec posypujemy wierzch zieleniną- szczypiorkiem i natką pietruszki.