marcinellino

marcinellino

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 149]

zapiekanka z kalafiora z pasztecikami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

zapiekanka kalafiorowa z pasztecikami i kurkumą

zapiekanka z kalafiora z pasztecikami

Składniki:

zapiekanka z kalafiora z pasztecikami

 

Sposób przygotowania:

zapiekanka z kalafiora z pasztecikami
Kalafior myjemy dzieląc na tak zwane różyczki. Gotujemy na parze przez 10 minut, sprawdzając końcem noża by był chrupki. Ugotowany kalafior przekładamy do miski dodając gęstą śmietanę (ok 200 ml), kawałki paszteciku, 2 jajka oraz kurkumę. Ubijamy trzepaczką by kalafior rozpadł się na małe części i doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wykładamy formę folią aluminiową posmarowaną masłem na którą przekładamy masę kalafiorową. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika w kąpieli wodnej. Pieczemy godzinę, odkrywamy formę i dopiekamy kolejne pół godziny. Można podawać po ostudzeniu, jednak lepszy jest efekt gdy po wyjęciu z piekarnika, studzimy i wstawimy na 12 godzin do lodówki. Wówczas po wyjęciu wyjmujemy zapiekankę z formy, przekładamy na deskę zdejmując folię i kroimy delikatnie w plastry. Na patelni rozgrzewamy trochę masła i układamy plastry zapiekanki delikatnie rumieniąc po 2-3 minuty z każdej strony