cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Książka Kucharska: Książka kucharska wyd. Printex II

Zapiekanka z kapusta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Zapiekanka ziemniaczana z kapusta

Zapiekanka z kapusta

Składniki:

Zapiekanka z kapusta

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kapusta

Ziemniaki
obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach, odcisnąć z płynu.  Resztę ziemniaków obrać, umyć, ugotować w
osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki
połączyć z gotowanymi, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Kapustę umyć,
usunąć głąb, poszatkować, udusić razem z pokrojoną cebulą w rondlu w małej
ilości wody z dodatkiem masła. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem,
kłaść warstwę masy ziemniaczanej, na to warstwę duszonej kapusty i z wierzchu
ponownie warstwę masy ziemniaczanej. Przygotowaną zapiekankę należy nakłuć
widelcem w kilku miejscach, polać stopionym masłem, zapiekać w gorącym
piekarniku około godziny.