Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kapustaZiemniaki
obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych otworach, odcisnąć z płynu. Resztę ziemniaków obrać, umyć, ugotować w
osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Surowe ziemniaki
połączyć z gotowanymi, dodać jajko, mąkę, sól i pieprz do smaku. Kapustę umyć,
usunąć głąb, poszatkować, udusić razem z pokrojoną cebulą w rondlu w małej
ilości wody z dodatkiem masła. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem,
kłaść warstwę masy ziemniaczanej, na to warstwę duszonej kapusty i z wierzchu
ponownie warstwę masy ziemniaczanej. Przygotowaną zapiekankę należy nakłuć
widelcem w kilku miejscach, polać stopionym masłem, zapiekać w gorącym
piekarniku około godziny.