Sposób przygotowania:
Zapiekanka z karpia
Karpia odfiletować, poprzecinać ości międzymięśniowe (nacinamy filet w poprzek co 4 mm uważając przy tym, żeby nie przeciąć skóry). Tak przygotowane filety podzielić na porcje i osuszyć ściereczką. Osuszone filety należy skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na oleju. Cebulę i ziemniaki pokroić w plastry, marchewkę i seler zetrzeć na tarce z dużymi otworami. Wszystkie warzywa podsmażyć kilka minut na oleju, posypać przyprawą do potraw, wymieszać i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na warzywach ułożyć obsmażone porcje ryby, zalać śmietaną zmieszaną z sokiem pomidorowym, posypać posiekanym ząbkiem czosnku, doprawić solą i pieprzem. Całość wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika ok. 200°C i zapiekać, aż ziemnaki będą miękkie, około 20-25 min. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podajemy na gorąco.