Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kaszą gryczaną
Kaszę gryczaną ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Na patelni, na łyżce oleju przesmażyć posiekanego pora i pokrojone w grubsze plastry pieczarki. Doprawić je solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kaszy gryczanej, na to położyć pieczarki, posypać natką pietruszki i 1/3 tartego sera żółtego. Następnie na łyżce oleju przesmażyć paprykę pokrojoną w kostkę, dodać parówki pokrojone w plasterki i chwilę razem przesmażyć. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pozostałą kasza gryczaną. Śmietanę wymieszać z keczupem, doprawić solą i pieprzem, polać kaszę równomiernie. Posypać resztą tartego sera żółtego, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec około 25-30 minut. Zapiekankę pokroić na porcje i od razu podawać