Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Zapiekanka z kaszą jęczmienną i mielonym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszna i ciekawa zapiekanka z kaszą jęczmienną, w sam raz na kolację lub obiad dla 4 osób.

Zapiekanka z kaszą jęczmienną i mielonym

Składniki:

Zapiekanka z kaszą jęczmienną i mielonym

 

  • 2 woreczki kaszy jęczmiennej (200 g)
  • 450 - 500 g mięsa mielonego
  • 1,5 cebuli
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • pół puszki kukurydzy
  • nieduża papryka czerwona
  • odrobina żółtego sera
  • sproszkowana papryka słodka
  • majeranek i przyprawy ziołowe
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszą jęczmienną i mielonym
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Mięso podsmażamy na patelni, aż zacznie się rumienić. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy dalej, aż cebulka się zeszkli, mieszając często. Do żaroodpornego naczynia przekładamy zawartość patelni, odcedzoną kaszę, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawiamy całość i mieszamy dokładnie. Na wierzchu posypujemy warstewką startego lub drobno posiekanego sera żółtego. Wszystko zapiekamy w piekarniku lub mikrofalówce ok 5 minutek. SMACZNEGO!