Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Zapiekanka z kaszy gryczanej z parówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Zapiekanka z kaszy gryczanej to smaczne i pożywne danie

Zapiekanka z kaszy gryczanej z parówkami

Składniki:

Zapiekanka z kaszy gryczanej z parówkami

 

  • 5 szklanek kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
  • 3 łyżki oleju,
  • 0,5 puszki groszku konserwowego,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 4 pomidory,
  • 15 dag startego żółtego sera,
  • 20 dag pieczarek,
  • 40 dag parówek
  • 5 łyżek masła

 

 

 

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kaszy gryczanej z parówkami
Pomidory sparzyć wrząca wodą, obrać ze skórki, usunąć nasiona i pokroić w dużą kostkę. Na oleju zeszklić drobno posiekane cebule, dodać startą na tarce o dużych otworach marchewki, pokrojone pieczarki i parówki. Wszystko razem poddusić około 15 minut, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie posmarować 2 łyżkami masła, wyłożyć połowę kaszy, warzywa z pieczarkami i parówką, pomidory, osączony z zalewy groszek i połowę startego żółtego sera. Na wierzch wyłożyć pozostałą kaszę, polać stopionym masłem i posypać resztą żółtego sera. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 180 stopni ok. 30 min.