Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Zapiekanka z kiełbaską Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo szybka i syta zapiekanka, pyszna z keczupem.

Zapiekanka z kiełbaską Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka z kiełbaską Edzi

 

  • 10 ziemniaków
  • 0,5 kg kiełbasy dowolnej zalegającej w lodówce;)
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 15 dkg sera żółtego
  • 2 cebule
  • sól
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • 1 jajko
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kiełbaską Edzi
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojona kiełbasę i smażymy. Kiedy ziemniaki są miękkie, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na spód układamy 1/3 pokrojonych w plasterki ziemniaków. Na ziemniaki dajemy podsmażoną kiełbaskę z cebulką. Na wierzch układamy pozostałe ziemniaki. Śmietanę wlewamy do miseczki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do śmietany. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, curry i przyprawę do ziemniaków. Całość mieszamy i wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 0,5 godzinki. Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Zapiekanka z kiełbaską Edzi
Ziemniaki szorujemy myjemy i gotujemy w mundurkach
Zapiekanka z kiełbaską Edzi
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy z cebulką
Zapiekanka z kiełbaską Edzi
Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki układamy w naczyniu i dajemy kiełbasę z cebulą a na wierzch ziemniaki
Zapiekanka z kiełbaską Edzi
Na wierzch wylewamy śmietankę rozrobioną z jajkiem serem i przyprawami