Sposób przygotowania:
Zapiekanka z kiełbaską Edzi
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Kiełbasę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojona kiełbasę i smażymy. Kiedy ziemniaki są miękkie, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i na spód układamy 1/3 pokrojonych w plasterki ziemniaków. Na ziemniaki dajemy podsmażoną kiełbaskę z cebulką. Na wierzch układamy pozostałe ziemniaki. Śmietanę wlewamy do miseczki. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do śmietany. Wbijamy jajko, dodajemy sól, pieprz, curry i przyprawę do ziemniaków. Całość mieszamy i wylewamy na wierzch zapiekanki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 0,5 godzinki. Gotową zapiekankę posypujemy posiekaną natką pietruszki.