Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Zapiekanka z kurczaka z parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne danie na każdą kieszeń. Raj dla podniebienia.

Zapiekanka z kurczaka z parmezanem

Składniki:

Zapiekanka z kurczaka z parmezanem

 

  • 105 g drobno zmielonej tartej bułki,
  • 25 g płatków suszonej pietruszki,
  • 35 g świeżo startego parmezanu,
  • 55 g masła,
  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 4 filety z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Zapiekanka z kurczaka z parmezanem
W małej misce wymieszać tartą bułkę z pietruszką i serem. Na patelni rozgrzać masło, dodać czosnek, smażyć przez 1 minutę na wolnym ogniu. Kurczaka zanurzyć w maśle, po czym panierować go w tartej bułce. Umieścić w żaroodpornym naczyniu. Posypać solą i pieprzem; posmarować pozostałym masłem. Piec przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.