Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronem
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Naczynie żaroodporne natłuścić i wyłożyć połowę makaronu. Pomidory umyć i pokroić na plasterki. Ułożyć na maakronie. Pora opłukać i przekroić na pół, posiekać w półplasterki wraz z cebulą. Pora pokrojonego obsypać na pomidorach. Cebulę zeszklic na oleju. Połowę cebuli wyłożyć na spód zapiekanki. W plasterki pokroić mielonkę i wyłożyć całą powierzchnię naczynia. Przyprawić przyprawami do smaku( przyprawą, gałką muszkatołową, pieprzem, słodką papryką oraz bazylją). Na wierzch ułużyć pozostałą cebulę oraz makaron. Śmietanę wymieszać z jajkiem i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika i piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia posypać starkowanym żółtym serem.