Sposób przygotowania:
Zapiekanka z makaronem i wiśniami
Cytryny sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę. Mleko zagotować z połową skórki cytrynowej, cukrem waliliowym i odrobiną soli.
Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować na wolnym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić, wymieszać z 2 dag masła.
Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony ser biały i budyń w proszku, utrzeć. Wiśnie osączyć.
Makaron wymieszać z masą serową i wiśniami, przełożyć do natłuszczonego pozostałym masłem żaroodpornego naczynia do zapiekanek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 175 stop.C. przez 45 minut na złocisty kolor.
Makaron wsypać do gorącego mleka, gotować na wolnym ogniu około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić, wymieszać z 2 dag masła.
Pozostałą skórkę z cytryny i 8 dag masła utrzeć na puszystą masę z cukrem i jajkami. Dodać pokruszony ser biały i budyń w proszku, utrzeć. Wiśnie osączyć.
Makaron wymieszać z masą serową i wiśniami, przełożyć do natłuszczonego pozostałym masłem żaroodpornego naczynia do zapiekanek. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp. 175 stop.C. przez 45 minut na złocisty kolor.